Centrum voor Zelfbezinning

Werkplaats voor levenskunst

   Jaarthema 2019
'Dat doet me denken aan...'

 

 ‘Dat doet me denken aan …’

 diamond 123338 1280

Inmiddels is het traditie dat ik als CvZ vrijwilliger mijn gedachten over het jaarthema aan papier toevertrouw. Door wie en wanneer mijn schrijfsel gelezen wordt, is mij onbekend. ‘Dat doet me denken aan …’ met als ondertitel: Mensen zijn ‘verhalende wezens’.

Zet jij weleens een vraagteken bij het verhaal dat je over jezelf vertelt?

Die vraag kan ik bevestigend beantwoorden. Ik onderzoek met grote regelmaat het verhaal dat ik vertel over mezelf. Het is in elk geval een verhaal met constanten. Er zijn gegevens die als pijlers in mijn levensverhaal staan. Ik ben hoe dan ook een van een tweeling. Ik ben hoe dan ook moeder en dochter. En er is uiteraard nog veel meer… Ik vertel ook verhalen die aan beweging onderhevig zijn. Het verhaal over mezelf verandert mee met de tijd.

Voor mij verandert het verhaal onvermijdelijk. Is dat erg? Is dat wat ik vertel een illusie? Wat mij betreft niet..!


Het doet me denken aan …

In 2006 nam ik deel aan een symposium in Roemenië. Mijn onderwerp was ‘westerse spiritualiteit’. Het gezelschap waarin ik me bevond, praktiseerde de ‘oosterse spiritualiteit’. In dit geval actief als gelovig Oosters (Grieks of Russisch) Orthodox.

Mijn verhaal over spiritualiteit is gekleurd door de cultuur, de geschiedenis waarin ik ben opgegroeid. En dus relatief waar is, want waar vanuit mijn plekje in de geschiedenis. Dat wilde ik ook delen met mijn gesprekspartners. De metafoor die ik daarvoor gebruikte, was de diamant. Het lukt mij in mijn eentje nooit om de hele diamant te zien. Afhankelijk van het zonlicht zie ik een bepaald facet, zie ik kleuren wel of niet. Als ik dus een verhaal vertel, dan is dat nooit een absolute waarheid. Ik besef dat ik alleen maar een facet kan zien. Ik heb het dan ook liever ook over waarachtigheid in plaats van waarheid. 

Het verhaal dat ik over mezelf vertel, verandert dus in de tijd. Hoe ouder ik word, hoe meer verhalen ik heb. Ik realiseer me ook dat mijn verhalen composities zijn. Ik maak wat, van wat ik nog weet en koppel al doende mogelijk dingen aan elkaar, die in hier en nu van toen eigenlijk anders waren. Dat blijkt wel als ik mijn verhalen deel met hen die er ook bij waren. De ene keer leidt het tot herkenning en de andere keer herinnert de ander het zich anders.

Er is iets opmerkelijks met verhalen over mezelf. De beleving, de waarde die ik eraan geef en aan ontleen, verandert mee met de tijd. Alsof het zich verdiept, alsof ik achteraf, verderop in de tijd andere betekenissen erken en herken die ik in het hier en nu niet zag.

Dat is voor mij de waarde van zelfbezinnen. Me bewust zijn van mijn interpretatie, mijn waarachtigheid en mijn waarden die ik eraan hecht. Dit delen met anderen, en wederom ervaren dat dan, in hier en nu de lichtval op wat was verschuift.. en ook als dat een klein beetje is, lever dat toch andere facetten op.
 
Dat wens ik ons samen ook toe, dat we in 2019 staan voor onze eigen waarachtigheid en naar die van de ander willen luisteren en willen verstaan!

Een luisterrijk 2019 toegewenst!

Henny Dijkstra

Voorzitter stichting Centrum voor Zelfbezinning

Jaarprogramma 2019

 

JANUARI

FEBRUARI

MAART
16 maart   Start schrijfcyclus (4 x zaterdagochtend)

 

APRIL

MEI

JUNI

JULI
15 t/m 18 juli Zomer 4- daagse in Lochem

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER
5 oktober   Charles Eisenstein evenement in Leusden

NOVEMBER

DECEMBER

Activiteiten 2019

Gespreksgroepen

Schrijfcyclus ‘Het verhaal dat je leeft’

Zomer4daagse 15 t/m 18 juli 

Symposium met Charles Eisenstein, 5 oktober Leusden

De Winter3daagse is altijd van 28 t/m 30 december

 

 

 

 

Vrijwilliger worden bij het Centrum?!  

Ben je na het lezen van al deze plannen geïnspireerd om ook mee te organiseren, dat kan. Eenmalig is een mogelijkheid, hierover kon je lezen in het onderdeel experimenteel aanbod. Mocht je echter meer willen doen dan dat: we hebben ruimte voor nieuwe vrijwilligers. 

- Wat is zoal mogelijk als vrijwilliger?
- Wij zoeken uitbreiding van ons gespreksleiders team.
- Wij zoeken ook mensen die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan de organisatie.

Voor gespreksleiders bieden wij (meerdaagse) scholing, intervisie en supervisie. 
Als tegenprestatie vragen we een minimale inzetbaarheid van 3 dagdelen per jaar tijdens themadagen en/of een meerdaagse. 

Voor de organisatoren bieden wij elk najaar een zogenaamd ‘kaderweekend’ aan. Daarnaast vergaderen we maximaal vier keer per jaar in Leusden.